Opnieuw de studio in!

Een nieuw, spannend project staat klaar om mee te beginnen: ik ga opnieuw de studio in! En dit keer worden het volledig eigen nummers die grotendeels nog geschreven moeten worden. Ook dat valt in het project. Een soort van veel-in-één dus: leren schrijven, arrangeren, transponeren, opbouwen en afbouwen van muziek. En opnemen natuurlijk, anders komt die cd er niet.

Ik heb creatieve ideeën genoeg en hoop die om te kunnen zetten in muziek. Het wordt een hele gave ontdekkingsreis samen met producer/coach/mentor Gerrit Adam Dekker.

De eerste afspraak staat begin februari en dan starten we met project "X"

Wordt vervolgd.....  

Het begin....

Het idee is er om zelf nummers te gaan schrijven, maar hoe doe ik dat? Wie kan mij helpen met de opbouw, het "kloppend" te krijgen en het spannend te maken? Want ik speel in mijn veilige modus en ontsnap daar nauwelijks aan: het is bekend.

Na contact gezocht te hebben met Gerrit, hebben we de afspraak gemaakt dat hij me gaat coachen met het maken van 7 nummers van A tot Z, van idee t/m de mastering van de cd. Componeren, evalueren, programmeren en alles er tussen en omheen.

Hoe de cd gaat heten en welk verhaal ik wil gaan vertellen is al heel snel duidelijk, maar hoe ga ik dat in hemeltjesnaam omzetten in muziek? Beginnen met improviseren, voelen en luisteren en van daaruit komen we vast verder.


8 februari 2020

Gister studio...... oooooooh wat weet ik weinig en wat moet ik nog veel leren!  Harmonieleer met trappen en alle verschillende akkoorden binnen een toonsoort. Whaaaaaah! To much!! En wat ga ik me dan dom voelen....

Maarrrrr, een aantal vragen kon ik wel gelijk goed beantwoorden en dat geeft de burger moed. En ik kreeg Gerrit aan het twijfelen toen ik een oosterse toonsoort speelde (voor de harpspelers: E, A en C omhoog) en hij niet kon plaatsen wat het was. Maar dat ik het speelde en me niet aan de geldende regels hou, vond hij heel gaaf. Later kwamen we er achter dat het D harmonisch mineur is: heerlijk om binnen te improviseren.

Ik moet duidelijk nog veel leren en vooral veel durven: ik speel al 10 jaar dezelfde twee,- of drietonige akkoorden en daar moet ik uit. Het kan zoveel spannender en zoveel verrassender. Het wordt een mega ontdekkingsreis! De eerste stap is gezet, nu op naar de volgende.


28 februari 2020

Met de nieuwe ideeën aan de gang gegaan en er zit een stijgende lijn in! En Gerrit  heeft een prachtig dramatisch stuk geopperd voor het nummer Last Fallen Leaf. Nu goed oefenen want hij is wel tricky om te spelen. Maar oooh wat mooi! En zo'n goede aanvulling op wat ik al had gemaakt: een echte kers op de taart.


19 april 2020

Vanmorgen in de mooiste opnamestudio van de wereld geweest: het bos. Om een uur lang bosgeluiden op te nemen die hopelijk gebruikt kunnen gaan worden als achtergrondgeluid voor de cd. Het was prachtig! De zon was net aan het opkomen, de vogels waren duidelijk aanwezig en ik heb mooie opnames kunnen maken van meesjes, merels, duifjes, spechten, winterkoninkjes en een buizerd. Ook kwam er twee keer een hommel voorbij, heb ik een burenruzie tussen twee merels opgenomen en was een vlaamse gaai te horen. Nu duimen dat de opnames bruikbaar zijn. 8 mei ga ik de studio weer in; dat lag even stil vanwege de wereldwijde stress......


8 mei 2020

Vandaag liet ik mijn nieuwe nummer Philley's Folley horen aan Gerrit en die was meteen enthousiast! "Zo goed als af" noemde hij het. Ik trots als een pauw, hihi. Het is een wals in 5, gespeeld in D harmonisch mineur en de theorie snapte ik zowaar. Was een mooi ontspannen uur.


20 juni 2020

Geen studio, maar wel eindelijk de fotoshoot. We moesten het een aantal keer uitstellen vanwege het weer, maar nu waren de omstandigheden perfect: droog, niet te warm en niet te zonnig. Na 150 uur voorwerk zijn er 200 foto's en wat filmmateriaal gemaakt. DE foto zit er tussen en de rest wordt gebruikt om een filmpje te maken: "The making of THE picture", natuurlijk met een nummer van de cd als achtergrond muziek.


3 juli 2020

Het plan was om het één en ander op te gaan nemen; alle drie de harpen mee in de auto en mijn eigen krukje (zonder kraak). Maar daar kwam helemaal niks van terecht. Want we kwamen eigenlijk tot de ontdekking dat het nog net ff wat spannender en ingewikkelder kon, maar dat moet ik natuurlijk eerst in de vingers krijgen. Èn..... er komt een hele lieve vriendin het nummer Silly Lovesong inzingen! Miriam wil het doen voor mij en dat vind ik zo leuk! We moeten het nummer gaan ombouwen, maar dat komt vast en zeker goed. Nu eerst.....oefenen. 


16 juli 2020

Vanmorgen met de harp naar Miriam gegaan om samen  Silly Lovesong door te nemen en te oefenen. Zoooooo gaaf!!! We hebben besloten om de zang in de zelfde stemming te houden en alleen instrumentaal te moduleren. Anders liepen we òf tegen de beperkingen van de harp, òf van haar stem aan. En nu is dat geen probleem. Het klinkt al zo mooi!


11 september 2020

Vanmiddag het harpgedeelte van Silly Lovesong opgenomen. Met click en mèn, das lastig! Ik oefen pas sinds zes maanden met de metronoom en ik ben zo gewend om te versnellen en te vertragen. Een vast ritme is zo....vast. Maar om het nummer aan de vullen met midi-instrumenten, moet het wel. En voor Miriam wordt het een stuk makkelijker in zingen. Het was een pittige maar zeker waardevolle middag (Ennuh Gerrit....nogmaals sorry dat ik je met zo veel werk opzadel)


9 oktober 2020

Vandaag de bijna-af versie van SL gehoord. Mijn harp begeleid door cajon, gitaar en nog meer uit de computer en oh wat klinkt dat gaaf. Het mist alleen nog zang en Miriam kan zich straks helemaal gaan uitleven.

Verder hebben we Philly's Folley en Last Fallen Leaf doorgenomen om volgende week op te gaan nemen. Ik zal nog ff moeten oefenen want we hebben, natuurlijk, nog wat veranderd. 


20 november 2020

Een beetje verdrietig en heel erg moe strompelde ik vandaag de studio in. Verdrietig omdat ik 's ochtends mijn carbonharp, vanwege garantieproblematiek, moest terug doen naar de winkel en moe omdat ik al bijna twee maanden dubbele uren werk. Daarbij werkt een maand slecht slapen ook niet mee en spelen er allerlei zaken in mijn hoofd.... ideaal om een zwaar emotioneel stuk op te gaan nemen: Last Fallen Leaf. Een stuk muziek wat gaat over een boom die uit alle macht zijn laatste blaadjes vast probeert te houden in de herfst. Maar uiteindelijk moet hij loslaten....

Bij het terugluisteren biggelden de tranen over mijn wangen; de cirkel was rond. Bijna een jaar geleden startte ik dit nummer in een koud en donker bos op mijn carbonharp en na het inleveren van deze harp en het opnemen van het nummer kon ik loslaten. 

Daarna hebben we de akoestische versie van Silly Lovesong opgenomen. BAM! in één keer, omdat het kan! En een beetje verdwaasd waren we dus binnen een uur klaar terwijl we vier uur gereserveerd hadden, hahaha. Tja, de vorige cd nam meer takes in beslag dan nu: ik ben duidelijk gegroeid en duidelijk met meer zelfvertrouwen gaan spelen. Ik sta ook niet meer stijf van de spanning en heel eerlijk gezegd: dat speelt een stuk relaxter! 


15 januari 2021

Vandaag weer naar de studio met niet meer dat een vaag nieuw idee voor een nieuw nummer. Het wil de laatste tijd niet zo met de muziek: te druk, te moe, te veel gedoe..... maar iedereen die creatief is, merkt dat het moeizamer gaat, dat het niet meer stroomt.

Mijn idee voor een nieuw nummer kwam toen ik 's ochtends heel vroeg in het donker buiten was en ik een heldere sterrenhemel zag: de grote beer (steelpannetje) stond bijna recht boven me en ik dacht in ene "kun je dat spelen?". Binnen een stuk papier gepakt. het steelpannetje getekend en daar overheen een notenbalk: dat is te spelen! Maar in welke toonsoort? En met welke noot begin ik? Ik ga lekker prutsen en dan zie ik het wel. En de titel?  "Ursa Major" natuurlijk.


9 april 2021

Vandaag de nummers doorgenomen die we de volgende keer gaan opnemen: PF, Fungel en Aragorn Sleepsong. Op de vraag of ik nog iets nieuws had, moest ik " nee" antwoorden want qua creativiteit is het nog steeds winter. Ursa Major wil ook niet niet erg vlotten...

Maar ik was "noon" helemaal vergeten! Want ik heb wel een nieuw nummer wat met none-akkoorden is. En die is klaar en af en kan de 30e dus ook gewoon mee in de serie opnames.
 

30 april 2021

Ondanks dat ik er zo'n zin in had, weken heb geoefend, spannende veranderingen op het allerlaatste moment heb doorgevoerd, ze soepel kon spelen en zelfs m'n lucky socks aanhad....het lukte niet vanmiddag. Uiteindelijk hebben we twee van de vier geplande nummers opgenomen, maar het was hangen en wurgen. Ik ben te moe. En dat ben ik al maanden. Gelukkig weet ik nu waardoor en gaat daar binnenkort een oplossing voor komen, als het goed is, maar voor nu zal ik het er nog even mee moeten doen. (M'n bloedwaarden kloppen al een tijdje niet, huisarts heeft me doorgestuurd naar internist)

We hebben snel weer een opname middag gepland en hopelijk zit ik dan beter in m'n velletje. Want opnemen gaat vele malen soepeler als de energie goed is en de muziek stroomt. 


 11 juni 2021

En vanmiddag ging het lekkerrrrrrrr! In anderhalf uur drie nieuwe nummers opgenomen want die twee van de vorige keer, waren stiekem hartstikke goed! In mn'n hoofd ging het met hangen en wurgen, maar mijn handen hebben hun werk gewoon gedaan. En na het mixen/masteren ga ik er heel erg blij mee zijn!

Nu is de voorraad muziek echter op: nieuwe nummers moeten gemaakt worden. Dussuh.....creativiteit.....komt u maar!
 

13 september 2021

……en toen was daar een plotsdoofheid met restverschijnsel Tinnitus en Hyperacusis. Na een hele nare maand met ziek zijn van de Prednison, proberen te herstellen door keihard door te werken en daardoor in te storten, ben ik nu weer langzaam aan het opkrabbelen. 50% werken, 50% rust, meditatie en mindfullnes. Harpspelen lukt alleen heel zacht en niet te lang. Na 20 minuten vinden mijn oren het genoeg en moet ik stoppen. Alles ligt dus stil: de paar optredens die ik had zijn afgezegd en de stuidiobezoeken zijn uitgesteld. De cd laat dus op zich wachten en ik heb geen idee of en wanneer ik verder kan…
 

2 april 2022

I'm Back!

Nou ja..... bijna. Het was een pittige rit om op het punt te komen waar ik nu sta en ik ben er nog niet helemaal, maar het gaat zoveel beter! Na in oktober volledig ingestort te zijn (lichamelijk en geestelijk) werd het al snel duidelijk dat ik het traject bij de Tinnitus Academie wilde gaan volgen. Dat was de beste keuze ooit want eind februari, na een paar zeer intensieve dagen, ben ik een heel ander persoon. Ik leef weer vanuit vertrouwen en hoop ipv angst. Ik weet zeker dat de tinnitus overgaat want ik merk verandering. En die startte met het afnemen (en is inmiddels bijna verdwenen) van de  hyperacusis: ik kan weer op vol volume harpspelen! De vermoeidheid van de burn-out zit nog in mijn systeem, dat is niet maarzo over. Maar in mijn hoofd is zoveel licht en ruimte gekomen dat ik weer zin heb om dingen aan te pakken, dat ik mezelf weer durf te laten zien. Dingen lukken weer, beginnen vorm te krijgen en te stromen. Het is lente in mijn hoofd na een lange, donkere winter. 


2 oktober 2022

Ja, ik was er…….bijna….
En toen veranderde er zo veel dat ik nu, een half jaar later, pas weer een beetje durf te dromen van muziek maken, optreden en het misschien ooit weer nieuwe muziek verzinnen. Door familiaire omstandigheden werden we volledig uit het lood geslagen en we beginnen nu pas weer een beetje “normaal” te leven. Het was heftig, het heeft veel gekost en vertrouwen op “het is goed” is soms erg lastig. Toch zijn er ook lichtpuntjes. En daar richten we ons op.  🎶❤️🎶  


25 januari 2023

Tja, dingen lopen soms anders en gaan minder snel dan je hoopt. Herstellen na de zware zomer gaat traag en met veel downs na kleine ups. De algehele lijn is stijgend, maar tergend langzaam. Wel ben ik op de achtergrond bezig met muziek. Ik probeer nieuwe stukken op gehoor aan te leren, speel samen met een cellist en leer dus hele nieuwe dingen. De cd ligt voorlopig nog wel even stil en ik heb ook geen idee of hij ooit af gaat komen. Ach, dan kan ik er altijd nog een EP van maken. Het spelen voor publiek doe ik al wel weer: iedere twee weken speel ik in de grote hal in het Ziekenhuis en daarbij doe ik kleine privé-concertjes. En het eerste festival staat al weer in de agenda! Daar kijk ik nu al naar uit.