In de Studio (2018)

Vanmiddag gaat het gebeuren: voor het eerst naar de studio (Adam-Music Harderwijk) om te starten met de opnames en ooooh, wat vind ik het eng! En waarom? Het is onbekend, het "moet" goed en ik wil natuurlijk het allerbeste laten horen; ik wil 100% spelen. So, no pressure at all!

(later die middag) 

Whaaaah!! Ik ben zo hyper en tegelijkertijd zo moe. Wat een vreemde combinatie om te voelen. Gerrit (Adam-Music) en ik zijn begonnen met het opstellen van de microfoons en het instellen van de versterkers en allerlei andere technische snufjes. Het bleek dat de klok aan de muur te horen was via de mic, dus die werd verbannen naar een andere ruimte. En toen alles zo'n beetje stond, zijn we voor het echte werk gegaan en hebben we uiteindelijk 5 nummers kunnen opnemen. Tijdens het spelen ging het eigenlijk best goed, maar tussen de nummers door trilden mijn handen enorm en had ik een droge mond van de inspanning. Maar ik was eigenlijk best blij, trots en ik kon er zelfs van genieten! En Gerrit gaf aan dat hij dik tevreden was over wat we allemaal al voor elkaar hadden gekregen en gaat dit weekend de eerste bewerkingen al doen. Ik ben benieuwd!

Het was een mooie oefening....

want alles mag overnieuw........ Dat kreeg ik twee dagen erna te horen. En dat was best wel even slikken, want er zat al zoveel in! Maar er bleek een enorme ruis van de buizenversterker in te zitten die op de grote boxen niet hoorbaar was, maar wel op de kleine luidsprekers van de mobiele telefoon/tablet. En dusdanig dat hij niet weg te filteren is. Dus, met een andere microfoonopstelling, gaan we over twee weken vrolijk verder/ overnieuw. De zenuwen zullen dan waarschijnlijk ook een stuk minder zijn, dus misschien is het wel helemaal niet zo erg om het overnieuw te moeten doen. Nu even een mindset vinden, de twee nieuwe nummers afschrijven (zit ik daar ook niet meer tegen aan te hikken) en dan lekker ontspannen op naar sessie 2.

Tweede sessie

Here we go again!

Een heel stuk minder zenuwachtig vertrok ik met harp (en krukje zonder kraak ;-) richting Gerrit om met de nieuwe opstelling de nummers te gaan opnemen. Ik was echt relaxter en we begonnen dan ook gelijk met het lastigste stuk: had ik die alvast gehad. Bij het terugluisteren bleek de ruis volledig verdwenen en we konden dus door! En we gingen als een speer: 7 nummers opgenomen met als laatste een high-tempo nummer wat gewoon in één keer opgenomen moest worden (knippen en plakken is niet mogelijk) en dus zette ik die ook gewoon in één keer neer! Moe, maar zeker voldaan sloten we de middag af met een high-five en maakten we de afspraak om over drie weken verder te gaan. Natuurlijk gaat Gerrit intussen tweaken, comprimeren, schuiven met schuifjes en draaien aan knopjes.

(O ja, de ruis van de buizenversterker bleek een trillend ringetje in mijn harp te zijn van het pick-up element. Oepsie! Mijn fout! Maar niks wat een flinke hoeveelheid secondelijm niet kan verhelpen)

Derde sessie

dit was een pittige...

Vandaag liep het in eerste instantie helemaal niet zoals ik hoopte en wilde: zijn eindelijk de zenuwen een eind onder controle, is m'n concentratie prut! Ik ben een tijdje ziek geweest en ben duidelijk nog niet de oude en ik dacht (en hoopte) dat het allemaal wel zou lukken, maar na 5 keer fout stonden de tranen bijna in mijn ogen. Gelukkig was Gerrit zo lief om ff gek te doen, mij weer te laten lachen en gewoon te starten met een ander nummer. Ik heb het zo getroffen met hem! De rest ging dus eigenlijk best wel redelijk en we hebben kunnen doen wat we wilden doen. Bijna alle nummers zijn opgenomen; een tweetal die over reeds opgenomen nummer gespeeld gaan worden moeten nog. Dat kan pas als die eerste zijn bewerkt dus gaan we over zes weekjes het laatste stukje doen. En dan, op mijn verjaardag, zouden de opnames compleet zijn en kan er gemasterd gaan worden!

De laatste opnames...

zijn klaar en nu....

is het wachten op de gemixte versie van de cd. Mijn gedeelte van het harpspeelwerk zit er op en vanmiddag was echt ontzettend leuk om te doen: ik was ontspannen, had het enorm naar mijn zin en heb ook nog eens een prachtige bos bloemen voor mijn verjaardag gekregen! Ik heb het vanmiddag "gewoon ff gedaan"  (op de laatste dag lukte dat dus wel...waarom niet op de eerste??) en was tot tranen toe geroerd toen ik hoorde wat Gerrit terugspeelde vanaf de computer: twee nummers over elkaar heen en het klonk fantastisch. 

Over een kleine maand gaan we de gemixte muziek nog een keer goed beluisteren en dan kan het naar een andere studio waar het gemasterd gaat worden. En dan.....naar de printer! En hopelijk heb ik ze dan eind juni/ begin juli binnen. 

En de pre-sale loopt echt goed: zo fijn om te merken dat mensen nu al aangeven de cd te willen hebben! Makes me feel humble....

De mixen zijn gaaaaaf!

en dus kan alles nu naar de mastering

Na twee weken op vakantie te zijn geweest met manlief, zaten we vanmiddag (met z'n drietjes) weer in de studio; nu om de mixen te beluisteren en de definitieve volgorde van de nummers te bepalen. En om te beslissen dat er nog een extra nummer op de cd komt! Dus 13 in totaal.

Het beluisteren bracht een heel aantal emoties los. verbazing (heb ik dit echt gespeeld?) verdriet (ivm het overlijden van onze kater Loki) verwachting (gaan jullie dit net zo mooi vinden als ik?) en enige nervositeit (gaan jullie het überhaupt wel mooi vinden?).

Maar de mixen zijn goedgekeurd en volgende week gaat het naar de Wisseloord-Studio om alles te masteren. En dan....... naar de printer!! 

Vandaag één van de laatste stappen 

voordat het naar de printer gaat....


Vandaag gaat mijn muziek naar de Mastering. Een tweede professional gaat er naar luisteren en de laatste tweaks en buzzers uithalen voordat het donderdag naar de CDperserij gaat. Het art-work (met dank aan Bran!) ligt daar al om bekeken te worden zodat er nu evt nog wat aangepast kan gaan worden. En dan.......over drie weken en een beetje.......een grote doos via de post......met een heleboel cd's!!!

Bij deze de voorkant van de cd!

Een voorproefje: "Shamal"

Een einde aan een reis

of begint hij pas net?

Hij is er! In een enorme doos zijn de cd's gearriveerd en is er een einde aan een bijzondere reis gekomen. Of begint het nu pas? Want nu gaat mijn muziek de wereld in, gaan jullie er naar luisteren en er een mening over hebben. Nu ga ik verkopen, promoten en natuurlijk hoop ik een heleboel mensen blij te kunnen maken met deze muziek. 

Ik ben benieuwd waar ik nu naar toe ga en ben dankbaar voor de mogelijkheden die gaan komen.

En voor iedereen die hier aan meegeholpen heeft: een hele dikke kuzzzzzz!